Зимско утро

  Брусница

  Уште Индијанците ја користеле како храна, како текстилна боја и како лековито средство. Европејците ја откриле брусницата како средство за тргување.

  ПОВЕЌЕ

  Корен од глуварче

  Листовите се длабоко назабени,поставени во розета, од која се исправа, од 6 до 30 cm долго, најмалку едно шупливо стебло.

  ПОВЕЌЕ

  Рузмарин

  Рузмаринот во Античка Грција и во Рим важел за билка на меморијата, истовремен симбол на љубовта и на смртта

  ПОВЕЌЕ

  Анасон

  Ботанички опис: билката расте од 1 до 3 метри во височина. Раскошно разгранетото стебло носи многу тенки ливчиња. Малите жолти цветови се поставени во штитоносни соцветија.

  ПОВЕЌЕ

  Aјдучка трева

  Се смета дека билката името го добила според јунакот од грчката митологија Ахил, кој своите рани ги третирал со билката. Името на видот Millefolium ги опишува растението и неговите илјада листови. Сепак, најстарите податоци за оваа билка...

  ПОВЕЌЕ

  Гинко

  Оваа фамилија на предисториски дрвја некогаш вклучувала повеќе видови и растела во изобилство, со највисока биодиверизибилност, во период од 140 до 98 милиони години наназад

  ПОВЕЌЕ

  Марокански чај од нане

  Малкумина знаат дека, освен од нане, чајот се прави и од пoсебен вид зелен чај (Green gunpowder tea). Кај овој вид чај секое ливче од зелениот чај е посебно замотано во мала ролна или во топче.

  ПОВЕЌЕ

  Билката чај (Camellia sinensis)

  Напивките од сите други билки се хербални чаеви или тисани (tisanes). Според Организацијата за храна и за земјоделство при Обединетите нации, втора најконсумирана напивка во светот е чајот од Camellia sinesis, по водата на прво место

  ПОВЕЌЕ